Dior Joy

Det är alltid tråkigt när parfymhus inte bemödar sig om att vara originella. Det kanske man inte kan räkna med när det är ett multinationellt företag som Dior, som vill sälja stora volymer och med några enkla handgrepp kan göra det, och det gäller ju också för de flesta andra stora kosmetikföretag som rakar in slantar på doftsektionen. Men på ytan tycks Dior genomgående ha gått den enkla vägen med sin nya stordoft: namnet Joy har i åratal lämnats oanvänt av doftmakare i respekt för den forna bästsäljaren och rosenbomben Joy från Jean Patou; en begåvad ung skådespelerska frontar doften fotoshoppad till menlöshet; själva doften sägs av många vara ett plagiat av Chanel Allure.

Allt detta gör att jag ännu hellre vänder mig till nischparfymörer, men jag blir förstås nyfiken på den sista punkten: har Joy kopierat Allure? Vid en snabb sniff kan man lätt tycka det, men testar man riktigt ingående märker man skillnaderna. Allure är uppbyggd av ett antal vita blommor, citrusfrukter och vanilj som får kryddighet och djup av vetiver. Den kryddiga vaniljen är ett fokus i Allure, och det är den som ofta dyker upp i Joy och drar ens tankar till Allure.

I Joy finns ingen vanilj (angiven), men däremot benzoin, och patchouli och vinbärsblad vilka förmodligen är vad som skapar likheten. Mysk, ceder och sandelträ rundar av basnoterna. Men där finns också citrus i toppnoterna – mandarin och bergamott – och ros, jasmin och persika i hjärtnoterna, och Joy mjukas upp tidigare och oftare och låter de ingredienserna märkas, om än så väl sammanblandade att ingen av dem står ut.

Det betyder också att Joy tappar sin distinkta doft snabbare än Allure. Jag har redan Allure och är förtjust i den och behöver ingen kopia, men jag är ändå litet glad att Joy med sitt breda tilltal kanske kan öppna en bredare marknad för dofter som inte bara är söta, blommiga och fruktiga.

Om styleonfile

Jag är en ingenjör som älskar parfym, hudvård och kläder av hög kvalitet. Det är värt att lägga pengar på något som är bra - håller länge, gör sitt jobb - men det är svårt att veta vad som är bra innan man har provat. Som erfaren testare provar jag gärna läppstift, krämer och annat livsviktigt, och berättar för den som vill vad som är bra och vad som är dåligt.
Det här inlägget postades i dofter, parfymer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.