Olfactive Studio Close Up

Olfactive Studio beskriver sin Eau de Parfum Close Up så här:

From the inner self to the outside world, from the smallest to the largest, the composition of Close Up revels in contrast and the oscillation between opposites. Intense and contrasting, the amber tones combine with a freshness. It has a full bodied character that blends seamlessly with anise and green coffee. Zooming in even closer, each ingredient gains in intensity and distinctness.

Jag håller inte med om att det är kontrasterna och motsatserna som gör Close Up, för den är så vackert sammanhållen, och mjuk där den kunde varit fränare (och då mindre tilltalande för mig). Men jag uppskattar verkligen den här parfymen, och skall göra mitt bästa för att förklara den med egna ord.

I toppnoterna finns det sura Griotte-körsbäret, kryddor och grönt kaffe. Det ger en sträv men frisk syrlighet åt något som ändå i huvudsak är en rund och saftig doft.  Körsbäret är vad som stannar kvar längst av toppnoterna, och tillsammans med tobaken som kommer i hjärtnoterna skapar en variant av den där piptobaksdoften som är så god, men samtidigt kan bli för mycket ibland. Här blir den inte för mycket, för den hålls i schack, och rundas dessutom av tack vare en sandeltränot. Patchouli gav sig tillkänna tidigt och bidrog till spetsigheten i inledningen, men dämpar sig och blandas upp med övriga ingredienser.

Basnoterna mysk, tonkaböna och ambra är garanter för en följsam, hudnära doft, men särskilt ambran har blandat sig i leken långt tidigare. Efter några timmar har Close Up blivit en allmänt behaglig doft byggd på ovanstående och så körsbärsnoten, som håller ut länge innan den försvinner.

Det roliga är att efter några timmar, när jag placerar näsan riktigt nära stället jag sprayade med Close Up, tycker mig känna just toppnoterna grönt kaffe, kryddor, och till slut är det de som överlever längst! Detta är en spännande doft; en gourmand utan att välja vanilj-vägen, en litet murrig doft som ändå är uppiggande. Kanske är det det som Olfactive Studio och näsan Annick Menardo menar med kontraster, men då Close Up är så harmoniskt sammanhållen från början till slut ligger det bara mjukhet och samspel i motsatsförhållandena.

Fotot av Suren Manvelyan som inspirerat doften; är det en iris eller en värld av sjöar och land, eller både och?

 

*** pressprov ***

Annonser

Om styleonfile

Jag är en ingenjör som älskar parfym, hudvård och kläder av hög kvalitet. Det är värt att lägga pengar på något som är bra - håller länge, gör sitt jobb - men det är svårt att veta vad som är bra innan man har provat. Som erfaren testare provar jag gärna läppstift, krämer och annat livsviktigt, och berättar för den som vill vad som är bra och vad som är dåligt.
Det här inlägget postades i dofter, parfymer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.