Guerlain Terracotta Le Parfum EdT

För att fira trettio år av solprodukter under namnet Terracotta, släppte Guerlain en doft med samma namn i begränsad upplaga sommaren 2014. Intresset blev stort, och till nästa sommar återkom doften. Det var den tredje sommaren, år 2016, som jag upptäckte skönheten hos Terracotta, efter att blaserat ha ignorerat den som en fluga. Men då var den slutsåld i butiken! Vilken besvikelse! Men i mellandagarna hittade jag minsann en rad med flaskor i en butik i Göteborg. Tack för det!

guerlain-terracottaSaken är dock den att Terracotta är en sommarparfym. Andra användare säger det motsatta, att de föredrar den på vintern, men min näsa känner doften, njuter av den men föreställer sig hur mycket bättre den skulle vara på en het, solig dag… Låt mig ändå berätta om den så här i vinterkylan!

Terracotta imiterar med flit doften av en solkräm, men ger den komplexitet och glamour. Den enskilda noterna går att skönja, och doften utvecklas intressant under bärandet, men framför allt är det helhetsintrycket som fascinerar, den blommiga, mjölkiga kryddigheten.

Toppnoterna är kokosnöt, bergamott och den tropiska blomman tiaré. Den, liksom jasmin ur hjärtnoterna, kan variera mellan lätt och ljuv, och tung, dekadent, överväldigande. Det är i inledningen man kan känna bergamotten, som bidrar med bitterhet snarare än citrusfräschör.

Efterhand tar en mjuk blandning av kokosnöt och vanilj över. Ett tag kan man knappt känna av alla blommor som ingår i hjärtnoterna; förutom jasmin även apelsinblomma och ylang-ylang. Men de återkommer i sin solkräms-tweakade form när hela doften börjar tunnas ut på huden: den underligt sköna kombinationen av blommighet och kryddighet stannar kvar länge, om än försvagad.

Terracotta är alltså en mäktig doft som startar kraftigt och håller länge. Det är också en sommardoft som inte bringar förfriskningar i solen utan snarare intensifierar hettan. Nu längtar jag extra mycket efter sommaren, när Terracotta kommer att glänsa som bäst!

guerlain-terracotta-stuff

Om styleonfile

Jag är en ingenjör som älskar parfym, hudvård och kläder av hög kvalitet. Det är värt att lägga pengar på något som är bra - håller länge, gör sitt jobb - men det är svårt att veta vad som är bra innan man har provat. Som erfaren testare provar jag gärna läppstift, krämer och annat livsviktigt, och berättar för den som vill vad som är bra och vad som är dåligt.
Det här inlägget postades i dofter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s