Mega-paletter i massor

En ögonskuggepalett kan vara åtråvärd i sig själv: färger som blir ännu vackrare för att de sitter intill andra, matchande färger lockar till köp redan innan man hunnit fundera på hur de ser ut på ens egen hy (också vackra, förstås!). Under senare år har tillverkare kunnat framställa allt mer avancerade ögonskuggor; olika former på förpackningen, och färgmönster eller reliefmönster i ytan på själva ögonskuggan. Kosmetikföretagen tävlade i att överträffa varandra.

palette1guerlainDet kommer ständigt nya ornamenterade paletter, men dessutom finns det en annan trend; stora paletter med massor, massor utav färger. Tidigare var det ett område för billighetsmärken, som sålde plattor med alla regnbågens färger till ovana köpare som inte tänkte på att man sällan ser bra ut i grällaste rött och gult. De dyrare designer-paletterna med några utvalda nyanser var både mer exklusiva och mer användbara.

palette2UDnakedMen så kom Urban Decay med sin Naked-palett: en fantastisk skala av hudfärgade nyanser som passade många och kunde kombineras snyggt till både vardag och fest. Succén gjorde att den följdes av Naked 2, Naked 3 och nu till och med en Smoky Nude, liksom skamlösa härmningar i olika varianter av Nude-paletter.

palette2UDnakedThreepalette4Maybelline
Nu har hämningarna släppt. Megapaletter med många färgnyanser, det vill folket ha och det vill alla ge oss! Smashbox, Laura Mercier, by Terry och i höst även Lancôme.

palette5smashboxpalette6lauramercierDet här skall man ju inte klaga på. En palett med många färger kan kännas otroligt inspirerande; man kan få tillfälle att prova färger och färgkombinationer man inte tänkt på förut, och överraskas av vad som passar en. Det är speciellt bra om man känner sig som nybörjare i ögonskuggevärlden och inte har så mycket make up redan.

Själv har jag så många mindre paletter redan (duos, trios, quints och enstaka större) att jag inte kommer att kunna göra slut på dem i min livstid. Därför har jag tvingat mig själv att låta bli att köpa ögonskuggor under flera år, fastän de skimrar så förföriskt mot mig. Men dels ser jag i dem färger som jag redan har någonstans hemma, och dels ser jag hemma hur udda en del av mina paletter ser ut när jag har penslat mig ned till botten på två av färgerna medan en tredje ligger helt orörd.

palette7lancomeFör oftast har det blivit så att inte alla färger har passat mig, och inte alla färger har gått att kombinera ihop till en makeup jag gillar. När jag påminner mig om det, kan jag också se att det är ett visst slöseri i att köpa en mega-palett istället för en mindre palett med exakt det man behöver. Eller kanske har jag redan alla färger jag lockas av utom en, och då är det bättre att köpa den enda för att komplettera.

Men åh, så snygga de är, de där välkomponerade mega-paletterna! Åh, vad jag längtar efter att få hem någon av dem och prova, måla och njuta!

Om styleonfile

Jag är en ingenjör som älskar parfym, hudvård och kläder av hög kvalitet. Det är värt att lägga pengar på något som är bra - håller länge, gör sitt jobb - men det är svårt att veta vad som är bra innan man har provat. Som erfaren testare provar jag gärna läppstift, krämer och annat livsviktigt, och berättar för den som vill vad som är bra och vad som är dåligt.
Det här inlägget postades i ögonskuggor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.