Att läsa skönhetstidningar

Det är väl inget mysterium varför man tycker om att läsa skönhetstidningar och modemagasin?! Fina bilder av vackra kvinnor i underbara klänningar och makeup, frestande texter med löften om evig ungdom och överjordisk skönhet redan nu… en del konkreta tips om hudvård och träning som är tillräckligt jordnära för att prova på och tillräckligt esoteriska för att du skall känna att det var ditt eget fel om det inte lyckades…

Nej, riktigt så illa är det ju bara om man tror på vartenda ord i tidskrifterna och inte har något annat att jämföra dem med. Tar man skönhetsråden med en nypa salt vet man att den nya dyra krämen med diamantstoft kanske inte skänker en porslinshy, men ändå kan klara upp några problemområden. Fastän man nog aldrig kommer att ha råd med de dyraste handgjorda skapelserna, är det en fröjd att föreställa sig hantverket då modellen designats, tyget valts ut och sytts samman för hand tillsammans med utvalda detaljer av spetsar och paljetter.

Även om de dyraste klänningarna från Balenciaga och Max Mara ligger utom räckhåll för ens plånbok kan de inspirera en till att hitta något liknande för mindre pengar. Några av modereportagen visar kläder man kan köpa genast, eller åtminstone planera in till någon månad utan större utgifter. Och ibland ser man att klänningen man hade för sju år sedan skulle passa utmärkt just i höst, med några nya accessoarer. Och det är en skön känsla att se trenderna som presenteras och kunna avgöra ”nej, den där looken passar inte mig och mitt liv, men det där är precis min stil!”.

Jag köper skönhets- och modetidningar inte bara för att få inspiration, utan för att jag halvt om halvt förväntar mig magiska resultat. Som att gå till gymmet och bli starkare eller lyssna på P1 och bli smartare tänker jag att medan jag läser blir jag litet smalare och snyggare, och min klädsamling får litet snyggare skärningar, spännande färger och en rand av strass där det passar. Jag vet att det är önsketänkande! Men det finns i mitt bakhuvud när jag köper med hem en blank skönhetstidning med en vacker, bekymmersfri kvinna på framsidan. Eller, om Pressbyrån har någon av sina återkommande kampanjer, när jag köper med fyra blanka skönhetstidningar hem och staplar dem ovanpå de fyra jag inte hann läsa ut förra månaden.

Sedan ligger de där, frestande som smågodis som inte gör dig tjock, med ett löfte om att få sitta ned,  förstrött bläddrande likt en av kvinnorna på uppslagen, som med ett välmanikyrerat finger prytt av en diamantring pekar ut vilka kreationer jag vill få sända hem till min välinredda vindsvåning med rymliga klädkammare och badrumshyllor.

Riktigt så ser ju inte verkligheten ut. Men jag brukar plocka fram en skönhetstidning att läsa i när jag tar ett fotbad eller när jag sitter och låter en ansiktsmask verka. Då känns det som att verkligheten och fantasin nästan, nästan möts. Ibland gör de snygga magasinen också riktigt stor nytta: om jag bläddrar i dem sent på kvällen, blir jag påmind om att det viktigaste för utseendet är att se utvilad ut, och jag slår ihop allt jag har uppe och seglar iväg för min skönhetssömn.

Om styleonfile

Jag är en ingenjör som älskar parfym, hudvård och kläder av hög kvalitet. Det är värt att lägga pengar på något som är bra - håller länge, gör sitt jobb - men det är svårt att veta vad som är bra innan man har provat. Som erfaren testare provar jag gärna läppstift, krämer och annat livsviktigt, och berättar för den som vill vad som är bra och vad som är dåligt.
Det här inlägget postades i skönhetstidningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.